Costa Negra i Pedres d'Auló

Fotos: 
Manel Gimeno

Fets històrics ocorreguts a l’espai

Durant l'ofensiva republicana del mes de maig de 1938, aquest sector fou un dels més actius i de combats més cruents. La 19a Brigada Mixta republicana va atacar, el 22 de maig del 1938, la petita guarnició de les tropes franquistes que estava situada a la zona de les Pedres d’Auló, i van aconseguir ocupar algunes de posicions de l’indret. Un cop ocupades les noves posicions els republicans no van persistir en l’ofensiva i el contraatac franquista no va trigar a arribar. L’endemà, els franquistes havien recuperat algunes de les posicions. A partir d’aquell moment, a les Pedres d’Auló va començar una tossuda batalla per reconquerir i defensar les posicions. La dificultat del terreny i la proximitat dels combatents va convertir la batalla en especialment cruenta. Al cap dels dies, després de nombrosos atacs i contraatacs, i de nombroses víctimes, el 31 de maig de 1938 van quedar definitivament establertes les noves línies de front, amb molt poques variacions de com estaven amb anterioritat.

Altres informacions

L'itinerari senyalitzat Camins de la Guerra Civil a Rialp forma part de la Xarxa d'Espais de Memòria de Catalunya.

Roní - Memòria històrica - Les Pedres d'Auló (Wikiloc)

Enllaços

Comentaris

Treball de recerca

Estic fent el treball de recerca, basant-me en unes cartes que va escriure el germà del meu avi. Les cartes acaben el desembre del 1938. Ell va morir el dia disset d'aquest mes. Tinc a casa dos llibres seus que parlen d'aquests fets, però no sé si hi hauria manera de saber més sobre la seva mort, a casa sempre han dit que van ser els mateixos rojos els qui el van matar (ell era comunista) S'anomenava Pere Mir Rovira.
Gràcies per la seva atenció
Pol Vendrell Mir

Afegir comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.

Info

Parcialment Parcialment
Turisme + Peu

Com arribar-hi

Memorial Democràtic ha senyalitzat un itinerari per arribar a Pedres d'Auló. El recorregut s’inicia a la part alta del poble de Roní. Al carrer més alt del poble, sobre l’església, hi ha una pista que parteix direcció est, i allà hi ha situat un indicador de Memorial Democràtic que marca l’inici de la ruta. Tota ella està senyalitzada amb fites indicadores i en alguns trams amb marques de color.

També hi ha la possibilitat de visitar només les Pedres d’Auló (última part de l’itinerari), des de la pista que dóna accés a l’hotel de les pistes d’equí de Port-Ainé. En aquest cas, hauria de deixar-se el vehicle a l’últim revolt de la carretera, abans d’arribar a l’hotel. Allà hi ha un indicador que marca l’itinerari.

Destaquem del itinerari

Vistes panoràmiques
Vistes sobre el front del Pallars
Indret boscós

Línia del Front